НКРЕКП переглянула тариф на послуги з передачі електричної енергії НЕК "Укренерго"

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на своєму засіданні переглянула тариф на послуги з передачі електричної енергії та тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК «Укренерго», як зазначено на офіційному сайті Регулятора.

Це рішення було прийнято відповідно до пропозицій НЕК «Укренерго», наданих листом від 17.06.2020 № 01/21629, щодо необхідності перегляду тарифів на послуги з передачі електричної енергії та послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління у зв’язку із дефіцитом коштів, що виник за окремими складовими витрат структури тарифів. Зокрема, за статтями «витрати на виконання спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, у тому числі із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел», «витрати на придбання допоміжних послуг».

При розрахунку тарифу на послуги з передачі електричної енергії було враховано реалізацію заходів, зафіксованих у Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні, а також заходів Антикризового енергетичного штабу. Зокрема із урахуванням того, що вже найближчим часом Кабінет Міністрів та Верховна Рада ухвалять такі зміни до законодавства та регуляторних актів:

  • зменшення рівнів «зелених» тарифів на електроенергію через внесення Верховною Радою змін до чинного законодавства;
  • зменшення прогнозного обсягу передачі електричної енергії відповідно до Прогнозного балансу Мінекоенерго;
  • запровадження Кабінетом Міністрів перехідної моделі покладання спеціальних обов’язків, яка дозволить покращити фінансовий стан ДП «Гарантований покупець», ДП «НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ», ПрАТ «Укргідроенерго» та оптимізувати тариф на послуги з передачі електричної енергії, мінімізувати небаланс електричної енергії та забезпечить повною мірою розрахунки з учасниками ринку електричної енергії.

Урахування цих чинників та залучення додаткового фінансування дозволило оптимізувати тарифи НЕК «Укренерго». Тому з 01.08.2020 тариф на послуги з передачі електричної енергії зміниться з 155,40 грн/МВт·год на 240,23 грн/МВт·год (без урахування податку на додану вартість).

Також 11 липня 2020 року прийняті Постанови НКРЕКП, якими було внесено зміни до тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, зокрема:

  1. Тариф на послуги з розподілу електричної енергії ПрАТ «Кіровоградобленерго»:
    • для 1 класу напруги змінений з 215,38 грн./МВт*год на 205,68 грн./мВт·год без ПДВ
    • для 2 класу напруги з змінений 887,04 грн./МВт·год на 879,04 грн./мВт·год без ПДВ
  2. Тариф на послуги з розподілу електричної енергії АТ «Полтаваобленерго»:
    • для 1 класу напруги змінений з 106,16 грн./МВт·год на 103,52 грн./мВт·год без ПДВ
    • для 2 класу напруги з змінений 825,40 грн./МВт·год на 829,90 грн./мВт·год без ПДВ
  3. Тариф на послуги з розподілу електричної енергії АТ «Укрзалізниця»:
    • для 1 класу напруги змінений з 173,89 грн./МВт·год на 174,20 грн./мВт·год без ПДВ
    • для 2 класу напруги з змінений 695,69 грн./МВт·год на 707,92 грн./мВт·год без ПДВ
  4. Тариф на послуги з розподілу електричної енергії ДПЕМ ПрАТ «АТОМСЕРВІС»:
    • для 1 класу напруги змінений з 14,70 грн./МВт·год на 15,35 грн./мВт·год без ПДВ
    • для 2 класу напруги з змінений 723,04 грн./МВт·год на 862,03 грн./мВт·год без ПДВ

Більше про зміну цін для непобутових споживачів універсальної послуги ТОВ "Кіровоградська обласна ЕК" можна дізнатися на нашому сайті за посиланням.

Джерело: http://www.nerc.gov.ua/?id=48333