Шановні споживачі - власники приватних домашніх сонячних електростанцій!

Щодо розрахунків за купівлю електричної енергії, виробленої в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії згідно з договорами про купівлю-продаж електричної енергії за "зеленим" тарифом приватним домогосподарством ТОВ "КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК" вважає за необхідне пояснити наступне.

24.02.2022 розпочалась військова агресія Російської Федерації проти України. Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (із змінами, внесеними Указом президента України від 14.03.2022 № 133/2022) введений в Україні воєнний стан.

В результаті воєнних дій агресора значно знизилась економічна активність в країні, що призвело до критичного зменшення платежів за електричну енергію. Рівень розрахунків за спожиту електроенергію наразі складає менше 60%, і усі ці кошти спрямовуються на забезпечення електропостачання населення та об’єктів критичної інфраструктури.

Крім того, на даний час Товариству не перераховані кошти за попередній місяць від НЕК "Укренерго", що згідно закону зобов’язана здійснювати відшкодування коштів відповідно до затвердженого розміру послуги зі збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.

При цьому слід наголосити, що Товариство здійснює закупівлю електричної енергії на усіх сегментах ринку електричної енергії шляхом проведення авансових платежів.

Зазначені об’єктивні причини, призвели до того що наразі відсутня можливість виплачувати кошти за "зеленим" тарифом своєчасно та в повному обсязі.

Державою вживається ряд заходів щодо законодавчого врегулювання вказаного питання. У разі прийняття відповідних нормативних актів для вирішення ситуації що склалась, ТОВ "КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК" докладе максимальних зусиль для здійснення необхідних розрахунків за "зеленим" тарифом у найкоротший термін і у повному обсязі, і сподівається, що всі вони будуть виконані.

Дякуємо за розуміння!