Набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України
«Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії»

Набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року в умовах правового режиму воєнного стану в Україні» (далі – Положення про імпорт електроенергії) від 3 січня 2023 р. № 1, яка передбачає впровадження додаткових гарантій для учасників ринку електроенергії, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

Імпорт електроенергії є одним з інструментів зниження дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі Україні, що виник внаслідок систематичних російських обстрілів енергооб’єктів, починаючи з жовтня минулого року.

Імпортна електрична енергія в 2-3 рази дорожча за вироблену електроенергію в Україні. Таку електроенергію переважно імпортують ті, в кого електроенергія складає невелику частку в собівартості продукту чи послузі та хто не може зупинити на 3-4 години, коли діють графіки обмеження споживання електроенергії, виробничий процес.

Тому, для залучення імпорту електроенергії необхідне було створити додаткові стимули, яким зокрема стало гарантування промисловим підприємствам безперервного електропостачання у разі укладання відповідних договорів. З огляду на це, на період до 30 квітня 2023 р. передбачені додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання тих непобутових споживачів, об’єкти яких споживатимуть імпортовану за відповідними договорами електричну енергію.

Щоб уникнути маніпуляцій, графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо споживач імпортуватиме обсяги не менші, ніж власне споживання у вересні 2022 р. – до застосування примусових обмежень електропостачання.

Пріоритетним напрямком роботи ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК» завжди було створення максимально комфортних умов співпраці з нашими клієнтами, тому після набрання чинності Положення про імпорт електроенергії, Товариство почало пошук можливостей для купівлі електроенергії з ЄС.

Результатом проробленої роботи стало те, що ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК» отримало ексклюзивну можливість закуповувати електричну енергію в країнах ЄС для її подальшого постачання підприємствам Кіровоградської області. А з врахуванням того, що Товариство не перший рік підтверджує статус надійного та стабільного електропостачальника, ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕК» є кращим варіантом для купівлі електроенергії в ЄС.

Для отримання детальної інформації щодо можливості купівлі електроенергії в ЄС звертайтесь за тел.: 067-821-16-81