Про оплату за спожиту електричну енергію

Шановні Споживачі!

На тлі непростої ситуації в країні деякі ЗМІ, в гонитві за аудиторією та рейтингами, маніпулюють інформацією та фактично підбурюють людей не платити за спожиту електричну енергію, не розуміючи наслідків!

Вважаємо за необхідне роз’яснити норму підписаного Президентом Закону України від 17.03.2020 за №530-IX (пряме посилання на текст Закону: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20).

В Прикінцевих положеннях Закону пп.5 п.3 зазначається, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. В даній нормі Закону не дозволяється несплачувати за спожиті комунальні послуги та не відтерміновується плата за них! Інформація, яку поширюють недобросовісні ЗМІ, і в якій вказується, що «У зв’язку з карантином на 2 місяці відтерміновується плата за комунальні послуги» є недостовірною та фейком!

Нагадаємо: відповідно до статті 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

У разі несплати за спожиту електроенергію, ви ставите під загрозу електрозабеспечення не тільки свого помешкання, а й всієї Кіровоградської області!